Odżywianie zgodne z grupą krwi 0
"Jesteś tym, co jesz"
Hipokrates
Dzięki diecie zgodnej z Twoją grupą krwi:
- stracisz na wadze, bo Twój organizm będzie wypłukiwać toksyny gromadzone w tkance tłuszczowej;
- otrzymasz wsparcie w walce z chorobami uważanymi za choroby cywilizacyjne, jak cukrzyca, choroby sercowo-krążeniowe i inne;
- pozbędziesz się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, zaburzeniami procesu trawienia, zwolnieniem tempa przemiany materii, zaburzeniami równowagi hormonalnej, osłabieniem wydzielania insuliny;
- zyskasz większą odporność.
Jeżeli masz grupę krwi 0, świetnie trawisz mięso i ryby. Natomiast produkty zbożowe zakłócają Twoją przemianę materii. Zdarza się, że samo wyeliminowanie z diety chleba pszennego i płatków kukurydzianych przynosi osobom z grupą krwi 0 znaczną i trwałą utratę wagi, poprawę krzepliwości krwi, a nawet wyjście z depresji. Również przetwory mleczne należy ograniczyć do minimum. Twój układ pokarmowy produkuje dużo kwasów żołądkowych, a organizm nastawiony jest na szybką przemianę materii. Twój układ odpornościowy nie zawsze potrafi sobie dobrze radzić z wirusami i bakteriami, które wywołują grypę, gruźlicę, ospę wietrzną. Osoby z tą grupą krwi, jako istoty mięsożerne, są bardziej narażone na chorobę wrzodową, a także podatne na różne alergie.
Masz skłonność do niedoczynności tarczycy, dlatego twoja dieta powinna być bogata w jod.
Jesteś pewny siebie, wytrzymały, kochasz ryzyko. Zachowanie dobrego samopoczucia fizycznego i psychicznego (a także szybkie schudnięcie), mogą zapewnić ci forsowne ćwiczenia fizyczne, np. na siłowni, również bieganie i porządne treningi aerobiku. Intensywny sport dla ludzi z twoją grupą krwi jest najskuteczniejszym sposobem na rozładowanie stresu. Potrzeba ci dużo ruchu, sportów niepozbawionych dreszczyku emocji, elementów rywalizacji. Intensywny wysiłek fizyczny pomoże ci zachować odpowiedni poziom metabolizmu, redukuje stres, wpływa na dobre samopoczucie. Pozbawiony ruchu, łatwo wpadasz w przygnębienie, odczuwasz wieczne zmęczenie, brak energii, tyjesz
Postaw na swój wrodzony optymizm, umiejętność koncentracji i zdolności przywódcze. Z natury jesteś rzutki, bystry, pełen energii. Pamiętaj o tym, wybierając dla siebie zajęcie czy miejsce pracy.Okazało się, że ludzie z grupą krwi 0 posiadają silną wolę i dużo energii, łatwość nawiązywania kontaktów i nieprawdopodobną siłę przebicia.
Mają zatem wszelkie predyspozycje do osiągnięcia sukcesu zawodowego. Ludzie Ci, w typie myśliwych, są zdrowi zarówno pod względem fizycznym, jak i psychicznym. Co im zagraża? Ze względu na cechy charakteru są bardziej narażeni na wrzody żołądka i jelit. Jednak człowiek z grupą krwi 0 ma największe szansę na dożycie sędziwego wieku, powyżej 75 lat.
Ludzie z grupą 0 uchodzą za wysportowanych, konsekwentnie dążących do celu, odważnych, ale także autorytatywnych, pewnych siebie, czasem wręcz bezwzględnych i przyzwyczajonych do podejmowania nagłych decyzji.
Czynniki powodujące utratę wagi
Przy diecie typu 0 w początkowej fazie możesz stracić na wadze, ograniczając w swym jadłospisie zboża, chleb i rośliny strączkowe. Czynnikiem sprzyjającym w przybieraniu na wadze ludzi z grupą krwi 0 jest gluten znajdujący się w kiełkach pszenicy. Jak również niektóre fasole i rośliny strączkowe, szczególnie soczewica i fasola nerkowata, zawierają lektyny, które odkładają się w tkankach mięśniowych, czyniąc je bardziej alkalicznymi i mniej zdolnymi do wysiłku fizycznego.
Trzeci czynnik naboru wagi u typu 0 związany jest z funkcjonowaniem tarczycy. Grupy 0 mają tendencję do niższego poziomu hormonu tarczycy. Ten stan, nazywany niedoczynnością tarczycy, występuje dlatego, że grupa ta ma tendencję do wytwarzania zbyt małej ilości jodu - minerału, którego zadaniem jest produkcja hormonu tarczycy. Symptomami niedoczynności tarczycy jest przybór wagi, zatrzymanie płynów w organizmie, zmęczenie, a nawet zanik mięśni.
Żywność, która sprzyja wzrostowi wagi:
-
Gluten pszenicy - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
-
Kukurydza - zakłóca produkcję insuliny, zwalnia metabolizm;
-
Fasola nerkowata(kidney) - pogarsza wykorzystanie kalorii;
-
Fasola navy - pogarsza wykorzystanie kalorii;
-
Soczewica - hamuje właściwy metabolizm odżywczy;
-
Kapusta - hamuje działanie hormonu tarczycy;
-
Brukselka - hamuje działanie hormonu tarczycy;
-
Kalafior - hamuje działanie hormonu tarczycy;
-
Gorczyca - hamuje działanie hormonu tarczycy.
Żywność, która sprzyja spadkowi wagi:
-
Wodorosty (kelp) - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
-
Owoce morza - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
-
Sól jodowana - zawierają jod, zwiększają produkcję hormonu tarczycy;
-
Wątroba - jest źródłem witaminy B, sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
-
Czerwone mięso - sprzyja wydajnemu metabolizmowi;
-
Kapusta włoska, szpinak, brokuły - sprzyjają wydajnemu metabolizmowi.
Uwaga!
"Poronionym pomysłem był i jest wegetarianizm, który dziesiątkom tysięcy ludzi z grupą krwi 0 i B skrócił życie o kilka do kilkunastu lat.
Dlaczego? Z tej prostej przyczyny, że ich organizmy nie są w stanie wytworzyć pewnych niezbędnych białek z pożywienia składającego się wyłącznie z produktów roślinnych. Powstają więc braki, niedożywienie i zła praca organów, która z czasem manifestuje się chorobą i doprowadza do śmierci (oficjalne dane). Proponuję zapoznać się z książką p.t. Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi i zawartymi w niej wynikami wieloletnich badań lekarzy:
dr Jamesa D’ Adamo i jego syna dr Petera D’ Adamo.
Dieta wegetariańska jest oparta na inteligentnym spostrzeżeniu, że białka występują również w roślinach. Problem w tym, że wyznawcy tej diety mogą nie wiedzieć, w jakich roślinach występują białka, których potrzebuje ich organizm. Powstaje pytanie: czy ich organizm jest w stanie dobrze przyswajać ten typ białek oraz czy dla prawidłowego działania organizmu danej osoby wystarczy wyłącznie białko roślinne (tak jest w przypadku osób z grupą krwi A przyp. red.)? Większość ludzi, aby uzyskać pełnię zdrowia, MUSI spożywać białka pochodzenia zwierzęcego! Czy Ty wiesz, jakiego typu jest Twój organizm?" S. Nowakowski
WSKAZANE:
Mięso i drób: chuda wołowina, baranina, cielęcina, dziczyzna, wątróbka
Ryby i owoce morza: dorsz, halibut, łosoś, makrela, śledź, szczupak
Nabiał: nie ma produktów wskazanych
Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej z siemienia lnianego
Produkty zbożowe: nie ma produktów wskazanych
Chleb i grzanki:
chleb esseński oparte są na kiełkach, w których lektyna glutenowa została zniszczona w procesie kiełkowania)
przepisy>> |
Warzywa: brokuły, cebula czerwona i żółta, chrzan, czosnek, czerwona papryka, kalarepa, pietruszka, por, szpinak, rzepa
Owoce: figi suszone i świeże, śliwki (również suszone), czereśnie, mango, wiśnie
Napoje: sok ananasowy, wiśniowy, kompot z suszonych śliwek, herbata zielona, czerwona, woda
OBOJĘTNE:
Mięso i drób: indyk, kaczka, kurczak
Ryby i owoce morza: karp, tuńczyk, krewetki, małże, ślimaki
Nabiał: ser kozi, tofu, mozzarella, jaja, feta, masło, mleko sojowe, serek sojowy
Tłuszcze: olej rzepakowy
Produkty zbożowe: amarantus, pieczywo chrupkie typu Wasa, chleb żytni, wafle ryżowe, chleb bezglutenowy, kasza gryczana, brązowy i dziki ryż, płatki żytnie, płatki orkiszowe, pieczywo orkiszowe, otręby owsiane i ryżowe, chrupki żytnie, pieczywo z prosa,
Warzywa: buraki, kapusta pekińska, marchew, ogórki, oliwki zielone, seler, papryka zielona i żółta, bób, fasola, groch
Owoce: ananasy, arbuzy, banany, borówki, brzoskwinie, grejpfruty, jabłka, gruszki, kiwi, maliny, porzeczki, winogrona, truskawki
Napoje: sok grejpfrutowy, marchwiowy, pomidorowy, winogronowy, wino czerwone i białe, zielona herbata
NIEWSKAZANE:
Mięso i drób: gęś, wieprzowina
Ryby i owoce morza: śledź marynowany, łosoś wędzony, kawior
Nabiał: mleko, lody, jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, biały, brie, parmezan, margaryna
Tłuszcze: olej kukurydziany, margaryna
Produkty zbożowe: pieczywo pszenne, wieloziarniste, pumpernikiel, otręby pszenne, płatki kukurydziane i wielozbożowe, makarony
Warzywa: bakłażan, biała i czerwona kapusta, kukurydza, ziemniaki, brukselka, czarne oliwki, kalafior, pieczarki
Owoce: jeżyny, mandarynki, pomarańcze
Uzupełnij pożywienie w zestaw witamin i składników mineralnych, wyciągi z wielu roślin leczniczych dobranych według potrzeb człowieka z grupą krwi 0. Wzmacniają oraz wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Pomagają utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, niezbędną do zachowania zdrowia.
Zastosuj znakomicie uzupełniający Twoję dietę:
Przewodnik dla osób z grupą krwi 0>>
Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Cztery grupy krwi, cztery diety>>
Produkty żywnościowe zakwaszające i alkalizujące organizm>>
Źródło: Dr Peter J.D'Adamo i Catherine Whitney, Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi